Saturday, June 26, 2010

Shopping therapy

Εχτές εσχόλασα νωρίς γιατί λείπει η μαστόρισσα/μίνι Χίτλερ και ως γνωστών αμα λέιπει ο γάτος, το ποντίκι, δηλαδή εγω σε τούτη την περίπτωση, θα χορέψω!
Τι να κάμω αραγε σου που η ώρα 4:30 το απόγευμα; Τι άλλο βέβαια που να πιάσω το λεωφορειούδι και να πάω λίγο κάτω στα καταστήματα για ενα μικρό shopping therapy. Ήταν και καλός ο καιρός άρα πόμπα!
Τούτη η ώρα είναι η χειρότερη όμως για να πιάσεις λεωφορείο με προορισμό το ντάουν τάουν. Το λεωφορείο έτσι ώρα εν πίττα, με ό,τι είδους πλάσμα μπορείς να φανταστείς. (τούτο το θέμα όμως αξίζει να το αναλύσω σε άλλο ποστ).
Καταφτάνω λοιπόν στα καταστήματα. Στα καταστήματα μπορείς να βρεις διαφόρων ειδών πωλήτριες:

1) Η πωλήτρια-τσιβίτζι - συνήθως την βρίσκεις σε μικρές μπουτίκ (ειδικά στην Κύπρο). Είναι συνήθως μόνη της στο κατάστημα και σκοπός της είναι να μην φύγει κανένας πελάτης με άδεια χέρια. Μπαίνοντας στην μπουτίκ/κατάστημα, η πωλήτρια-τζιβίτζι θα είναι παντού μαζί σας, σαν σκιά, θα σας κάμνει τα προιόντα της φοινιτζιά, και τα νέυρα σας κουρέλι. Της αρέσει να παίζει το χαρτί τύψεις και θα σας πει πόσο έχει πέσει η πελατεία με την κρίση. Είναι συνήθως μεγάλη σε ηλικία και φορεί γυαλιά με σχοινάκι που κρέμονται γύρω από τον λαιμό της. Μερικές φορές έχει και μέτρο να κρέμμεται στον λαιμό (ιδικά αν είναι κατάστημα εσωρούχων) γιατί η καλή πωλήτρια είναι πάντα σε ετοιμότητα για τον πελάτη.

2) Η ποθκιάντραπη-πωλήτρια- συνήθως την βρίσκεις στα δοκιμαστήρια. Θέλει να σε δει να φορείς όλα τα ρούχα που θα δοκιμάσεις. Μερικές φορές νομίζω πως στόχος της κατα βάθος είναι να σε δει γυμνή. Ανοίγει την κουρτίνα στα δοκιμαστήρια χωρίς προειδοποίηση για να δει "αν μπορεί να σε βοηθήσει". Σε εξτριμ περιπτώσεις, προσπαθεί να σου "σάσει" το ρούχο πανω σου, να σου το κουμπώσει κτλ, ειδικά αν είναι εσώρουχο. Εσύ σφύγγεσαι να μεν την πατσαρκάσεις και να της πεις "you can't touch that!!!" Κάμνεις υπομονή και λαλείς εν θα ξαναπάεις σε τζίνο το κατάστημα.

3) Η τζι-που-πρίχτισσα-πωλήτρια- Μπορεί να είναι και πωλήτρια-τζιβίτζι. Σε ακολουθεί παντού και για όλα θα έχει να σου πει μια ιστορία προσωπική. Αν δοκιμάζεις παπούτσια θα σου πει "Μάνα μου, τουτα τα παπούτσια έπιασε τα και η Βασούλλα μου προχτές για τον γάμο της πρώτης της ανιψιάς. Ήταν κολλητές που μωρά η Βασούλλα μου με την Μαρία. Τουτο το παπουτσούδι πάντως εβόλεψε την όλη νύχτα που εχορέυκαν πας τες πίστες. Ούτε την εκόψαν ούτε τίποτε!Εσύ, μανα μου γιατί το θέλεις το παπόυτσι;". Σε καμία περίπτωση δεν θα πεις της τζι-που-πριχτισσας πωλήτριας ότι σπουδάζεις Αμερική. Αν κάμεις το λάθος και πεις της, θα θυμηθεί να σου πει για τον γιο του αρφότεχνου του γείτονα της που σπουδάζει Αριζόνα και να σου δώσει τον αριθμό του να βρεθέιτε.  Σε έτσι περίπτωση, δεν προσπαθούμε να της εξηγήσουμε οτι η Αριζόνα είναι πολλά μακριά που τζαμέ που είμαστε εμείς. Πιάνουμε το τηλέφωνο του συγγενή της και παρακαλούμε να είναι η τελευταία ιστορία που θα μας πει.

4) Η βαριεστημένη-πωλήτρια- Βαρκέται την ζωή της και την ψυσσή της. Στέκεται σε μια γωνία και παρακαλά να μεν μπεί πελάτης. Αν μπει πελάτης θα τον χαιρετήσει ψυχρά και που μέσα της θα σκέφτεται "περκι εν μέινει πολλή ώρα". Βαρκέται πολλά να σου βρίσκει ρουχα στο μέγεθος σου και σε κοιτάζει με ύφος "τέλειωνε φεύφκε που δαμέ". Εσύ είσαι στα πρόθυρα να νοσταλγίζεις την πωλήτρια τζιβίτζι αλλα you know better than that.

Αυτές τις 4 κατηγορίες μπορούσα να σκεφτώ προς το παρών. Έρκεται σας εσάς καμιά άλλη;
Υπάρχουν βέβαια και πολλές καλές πωλήτριες, που σε εξυπηρετούν με χαρά και ευγένεια τζαι αμα δόκεις πάνω τους είναι η χαρά του shopper.

5 comments:

Anonymous said...

h shirotteri en to tsibitzi epd en se afinei na fieis xoris na goraseis. jai i jei pou prixtissa episis. i pothkiantrapi en me enoxlei, isha isha en boithitiki, alla mallon en eppesa se pothkiantrapi enough. i bariestimeni actually en i kallitteri an to skeftesai an tha goraseis kanena prama. dia sou dikaiologeia na me goraseis tpt, kai mono an theleis kati pragmatika to pianneis.
btw areskei mou to neo template, protimo to, en pio katharo.

O Anonymos Thaumastis sou

VK said...

Σαν τες ποδιάντραπες πωλήτριες εσωρούχων σε συγκεκριμένο κυπριακό κατάστημα για κοπέλες πολλά εχούμενες δεν έχει !!! (δεν κάνουμε δωρεάν μάρκεττινγκ εδώ οπότε όνομα καταστήματος δεν λέμε)
"Κόρη μου μόνη μου θέλω να κάμω τα ατζιάστμεντς μου, εν και έχω πέρσοναλ ασσίσταντ για να με ντύνει κάθε μέρα! Αν κάμω λάθος έννα το καταλάβω ή πολύ πολύ θα μου το πουν άλλοι! "

Προτιμώ την πολήτρια τσιβίτζι μερικές φορές γιατί φκάλλω τους την πίστη... "Could you please get me this and this and this in the two sizes cause I don't know what I am now? Thanks a million!!!" Μετά μαθαίνουν και τραβούν και λίο πίσω!

Πρασινάδα said...

Exeis dikaio gia to katastima auto stin kypro gia kopeles me plousia prosonta....To exo zisei!

Emena fakkoun mou oi politries pou en ntimenes iparparagogi, les kai tha kamoun emfanisi se gamo se auli dimotikou sxoleiou me plastikes karekles. Sinithos en kontes/tappoi kai foroun takkounares...ta pothkia tous en antexoun allo, alla den ginete na theathoun me flat i esto me kati pio xamilo. Kai me auto to look exoun tin apaitisi na paroume sta sovara tin apopsi tous gia to ti mas paei kai ti oxi!

Αχάπαρη said...

Η σνομπ/χριστουγενιάτικο δέντρο. Εσιει το τέλειο μαλλι-μόλις-εφκήκα-που-το-κομμωτήριο-δετε-με, τα πιο trendy ρούχα, το πιο extreme make up. Θωρεί σε που πάνω ως κάτω σαννα είσαι ο ET μεταμφιεσμένος σε Lady Gaga τζιαι μιλά με το στανιό της. Εσιει 10 χρόνια να την έβρει στο οριζόντιο γιατί ονειρέφκεται άντρα πλούσιο.

Xippasmeni said...

@Anonymous
Πρέπει να μεν εγνώρισες πρίχτισσα. Πήεναι ένα γυρό καταστήματα στην Κύπρο (αλλά οχι σε καταστήματα αλυσίδα) και θα καταλάβεις

@Koimwmeno Voui
Εκατάλαβα για ποιο κατάστημα μιλάς. Δεν είχα την ευκαιρία και την τιμή να το ζήσω αλλά άκουσα πολλά για τις πωλήτριες τζαμέ.

@Prasinada
Τέλεια τα φάσιον στέιτμεντς που κάμνουν οι πωλήτριες υπερπαραγωγή. Σαννα και θα παν στα μπουζούκια πρωινιάτικα. Don't take fashion advice from them!Απορώ πως μου ξέφυγε τούτη που μες την λίστα.

@Αχάπαρη
Η σνομπ/Χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να είναι φιλενάδες καλές με την πωλήτρια υπερπαραγωγή. Παν μαζί κομμωτήρια, αισθητικούς(για το θεικό βάψιμο) και ονειρεύονται μαζί τους πλούσιους άντρες